Nyheter

2020-10-21

TUI lanserar sju nya flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport Sälen-Trysil

Resebolaget TUI satsar på skidresor och lanserar sju nya flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport. Under hela vintersäsongen kommer man att flyga från Stockholm, Göteborg och Malmö. Flygdagar är torsdagar och söndagar med start i december 2020. Till Växjö, Norrköping, Ängelholm och Köpenhamn kommer man att flyga under större helger och vinterloven. Biljetter finns redan nu bokningsbara på tui.se.

2020-08-31

Ny flyglinje från Nederländerna

Nederländska BBI-Travel lanserar en ny flyglinje till Scandinavian Mountains Airport med start den 17 december i år. Två dagar per vecka, torsdagar och söndagar, kan Holländare nu via Groningen Airport Eelde ta sig till Sälenfjällen och Trysil där man kan njuta av riktig vinter och skidåkning.

 

– Det är otroligt glädjande att kunna presentera den här nya flyglinjen från Nederländerna. Flygbranschen är inne i en tuff period med inställda flyg och krisande bolag. Då känns det extra positivt att vi kan presentera den här nyheten. Det är ett bevis på att det finns hopp om framtiden! Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Nederländerna är en viktig marknad för oss. Vi vet att Holländare älskar snö och vintersport och våra korta transfertider i kombination med en förstklassig alpin familjeprodukt ger oss ett bra utgångsläge som vi ska ta till vara på. Vi vet också att Holländare älskar fjällvandring och det våra fjäll kan erbjuda den gröna delen av året. Det gör att det här samarbetet känns extra spännande i vår satsning att få igång trafik året runt, fortsätter Gunnar Lenman.

 

– Den här linjen öppnar också upp för att vi som bor i närområdet snabbt och enkelt kan ta oss ner till Groningen och de norra delarna av Nederländerna som är ett populärt och otroligt vackert resmål, avslutar Gunnar Lenman.

 

– Jag är stolt och glad att kunna presentera det här nya resmålet. Våra kunder har länge efterfrågat resor till Sälenfjällen och Trysil. Att lansera ett nytt flygmål i dessa Coronatider är anmärkningsvärt. Vi har medvetet valt att flyga från Groningen Airport Eelde med tanke på mindre trängsel för våra resenärer, säger Henk van der Kooi, vd på BBI-Travel.

 

Tidtabell

Torsdag 17 dec 2020 – 11 mars 2021
Groningen – Scandinavian Mountains 09:45 – 11:30
Scandinavian Mountains – Groningen 12:00 – 13:45

Söndag 20 dec 2020 – 14 mars 2021
Groningen – Scandinavian Mountains 09:45 – 11:30
Scandinavian Mountains – Groningen 12:00 – 13:45

2020-03-16

Information angående Coronavirus COVID -19

Scandinavian Mountains Airport följer löpande utvecklingen och rekommendationer från berörda myndigheter. Vid frågor om ändrade flygtider och eventuellt inställda flyg hänvisar vi till flygbolagen SAS och BRA för senaste nytt.

2020-02-20

Biljettsläpp hos SAS - boka nästa säsongs flygbiljetter till Sälen Trysil redan nu

Med start idag släpper SAS biljetterna till Scandinavian Mountains Airport inför nästkommande vinter. SAS följer trenden med tidig bokning. Skidorterna i Sälen Trysil öppnade sina bokningar inför nästa säsong redan i januari. Flygbolaget trafikerar flygplatsen från London Heathrow, Köpenhamn och Ålborg.

2020-02-01

Dagen efter BREXIT - idag landade det första flyget från London Heathrow

VD Gunnar Lenman välkomnar den första passageraren till Sverige och Scandinavian Mountains Airport.

Efter några veckor med omdirigerade flyg till Oslo kunde idag äntligen det första flyget från London sätta ner landningshjulen på Scandinavian Mountains Airport. Detta efter att flygplatsen nu får fungera som gränsövergångsställe för avgångar och ankomster av flighter utanför Schengen.

 

– Äntligen fick vi ta emot och välkomna de första passagerarna från London. Det känns jätteskönt att vi nu är igång och på allvar kan börja jobba för att få fler engelsmän att landa mitt i Skandinaviens största skidområde, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

2020-01-24

Premiär för direktflygen från Göteborg och Växjö

Sedan invigningen den 22 december har 50 flyg med 3000 passagerare hunnit landa på nya Scandinavian Mountains Airport med direktlinjer från Köpenhamn, Ålborg, London, Bromma, Ängelholm och Malmö. På söndag är det äntligen dags för BRAs direktflyg från Göteborg och Växjö.

 

Flygningarna genomförs främst med BRAs moderna och klimateffektiva propellerflygplan från ATR med plats för 72 passagerare. Alla utsläpp från BRA klimatkompenseras alltid utan extra kostnad för passagerarna.


– Flygtiden från Göteborg är 75 minuter och från Växjö 80 minuter. Med vår superkorta busstransfer ut till skidanläggningarna innebär det att en resenärer kan stå ombytt i skidbacken ca. 2 tim efter avresan. Det tror jag att både Växjöborna och Göteborgarna uppskattar. Jag tror också att det är ganska unikt på marknaden, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.


– Efterfrågan på flygbiljetter från Bromma, Ängelholm och Malmö har varit så stor att BRA nu har förlängt flygsäsongen och kör över påsken. Det hoppas vi att de också behöver göra med de nya linjerna från Göteborg och Växjö, fortsätter Gunnar Lenman.

2020-01-17

Regeringsbeslut innebär att flyg från London får landa

Efter några veckor med busstransfer från Oslo Gardermoen kan flygen från London äntligen landa på nya Scandinavian Mountains Airport. Regeringen har nu tagit beslutet som innebär att flygplatsen från 1 februari får fungera som gränsövergångsställe för avgångar och ankomster av flighter utanför Schengen. Det är Malung-Sälens kommun som söker och innehar tillståndet som krävs för att resenärer utanför Schengenområdet ska kunna flyga till Scandinavian Mountains Airport.

 

– Under några veckor har flighter omdirigerats till Oslo med busstransfer vidare till Trysil och Sälen. Transferlösningen har fungerat bra men det är klart att passagerarna inte har tyckt att det varit jättespännande att åka buss 3 timmar extra från Oslo, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Äntligen får nu passagerarna från London uppleva vår nya flygplats och våra unikt korta transfertider ut till skidanläggningarna. Den kortaste transfertiden är bara 10 minuter, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Det är glädjande att tillståndet nu är på plats. Det ska bli spännande att se hur passagerarutvecklingen blir nu när engelsmännen vet att de kan landa direkt i vår fina fjällvärld, säger Hans Unander, kommunstyrelsens Ordförande i Malung-Sälens kommun.

2019-12-27

Information angående SAS flyg till och från London

På grund av försenat tillstånd för gränspolisverksamhet kan SAS flyg från London (LHR) temporärt inte landa eller starta från Scandinavian Mountains Airport (SCR). Flygen omdirigeras till Oslo Gardemoen (OSL). Sträckan mellan Oslo Gardemoen och Sälen-Trysil kommer att ske med busstransfer. Vi förväntar oss att Svenska regeringen tar beslutet i ärendet den 16 januari 2020 och att flighter från London kan landa på Scandinavian Mountains Airport så snart som möjligt efter det. SAS flighter från Köpenhamn och Ålborg berörs inte och trafikeras enligt tidtabell. Vi beklagar detta och det besvär det innebär för dig som passagerare.

2019-12-21

Invigning av Scandinavian Mountains Airport

Idag invigdes Scandinavian Mountains Airport, den första flygplatsen i Sverige på 20 år. En unik regional satsning med endast 10 minuters transfer till närmaste skidområde. Flygplatsen ska förbättra tillgängligheten och stärka Sälens och Trysils position som internationella skiddestinationer. Samtidigt skapar etableringen utveckling, arbetstillfällen, inflyttning och en stark framtidstro i regionen.

 

– Det är en stor dag för oss på Scandinavian Mountains Airport och i hela regionen. Vi har starkt tro på att flygplatsen kommer bli en av regionens viktigaste tillväxtmotorer. Redan i morgon, söndag (den 22 dec) kl. 08:45 står vi redo att ta emot det första flyget med gäster som ska fira jul i fjällen. Ett historiskt ögonblick för oss på flygplatsen och en milstolpe i Sälenfjällens och Trysils utveckling. Den här dagen har vi sett fram emot länge och det är väldigt roligt att vara igång, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Att flygplatsen blir till och att den nu är invigd och redo är en milstolpe inte bara för Sälen utan för hela regionen. Det är viktigt och bra att vi ser satsningar och tillväxt på landsbygden. Det skapar framtidstro i Dalarna och för företagen som skapar jobbtillfällen i regionen, säger Peter Hultqvist, Försvarsminister.

2019-12-18

Scandinavian Mountains Airport godkänd för trafik

Pressmeddelande från Transportstyrelsen.

Under hösten har Transportstyrelsen granskat och verifierat att flygplatsen och leverantören av flygtrafikledningstjänst uppfyller de krav myndigheten ställer. Flygplatsen har nu tilldelats samtliga tillstånd som krävs för att den ska kunna tas i drift och trafikeras.

 

– Vi har arbetat intensivt med den här frågan under de senaste månaderna och vi har haft en bra dialog och samverkan med involverade aktörer som i sin tur arbetat lika intensivt för att ge oss underlag i sin säkerhetsbevisning, säger Andreas Holmgren, enhetschef på Transportstyrelsen.

 

Scandinavian Mountains Airport är den fjärde i ordningen bland svenska flygplatser som har fjärrstyrd flygtrafikledning. Till skillnad från de tidigare flygplatserna, Örnsköldsvik, Sundsvall och Linköping, har Sälen byggts utan ett traditionellt flygledartorn. Flygtrafiken kommer att ledas från kontrollcentret Remote Tower Center i Sundsvall.

 

– Vi har genomfört en omfattande säkerhetsgranskning där vi kan konstatera att såväl teknisk utrustning, personal och utbildning samt procedurer och metodik uppfyller gällande krav.

 

Förutom driftsgodkännandet för systemet med flygtrafikledningstjänst har flygplatsen fått ett tilldelat luftrum och en leverantör av flygtrafiktjänst, SDATS, har utnämnts. Flygplatsen har även fått ett flygplatscertifikat som omfattar utformningen av flygplatsen och flygplatsens drift- och säkerhetsledningssystem samt ett säkerhetsgodkännande med hänsyn till luftfartsskyddet.

2019-11-25

Den 22 december flyttar världen närmare Dalarna

Öppnandet av Scandinavian Mountains Airport innebär att du snabbt och enkelt kan uppleva nya resmål. Vi har plockat ihop några exempel på platser du når med direktflyg eller ett byte. Parkerar bilen gör du lätt, nära och helt gratis hos oss under resan.

2019-08-21

Öppet hus 7 september

2019-08-12

SAS lanserar tre internationella flyglinjer till Scandinavian Mountains

SAS lanserar nya flyglinjer från både England och Danmark till Scandinavian Mountains Airport. Den 28 december startar SAS upp linje från London som trafikeras lördagar. Den 29 december öppnar linjen från Köpenhamn som trafikeras torsdagar och söndagar. Samma dag startar en linje från danska Aalborg med trafik på söndagar. Med det blir SAS det första flygbolaget att flyga internationella gäster direkt till den nya flygplatsen vid gränsen mellan Sveriges största skidort Sälen och Norges största skidort Trysil.


“Det är otroligt glädjande att kunna presentera de första internationella flyglinjerna till vår nya flygplats. Restiden till våra skidområden blir till exempel 8 timmar kortare för en familj från Köpenhamnsområdet som vill besöka oss. Med linjen från England öppnas en helt ny marknad som ska bli spännande att följa. Korta flyg- och transfertider i kombination med en förstklassig alpin familjeprodukt ger oss en stor fördel på marknaden inom alpin vintersemester. Ur miljösynpunkt känns det extra bra att SAS flyger sträckorna med det modernaste flygplanet på marknaden, A320Neo med låga buller- och utsläppsnivåer.” Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

2019-07-03

Nu kan du boka vinterns flygbiljetter hos BRA

BRA lanserar flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport – Sälen Trysil från Stockholm/Bromma, Göteborg, Malmö, Ängelholm och Växjö. Flygplasten öppnar för trafik den 22 december 2019. Biljetter är nu bokningsbara hos BRA.

2019-05-20

Scandinavian Mountains Airport erhåller flygplatskod

Scandinavian Mountains Airport har fått sin officiella IATA kod godkänd och den treställiga koden är nu synlig hos IATA (International Air Transport Association Airport code).

”Vi är mycket glada att IATA nu har släppt vår flygplatskod vilket gör att flygbolagen kan börja lägga in sina rutter inför den kommande vintersäsongen. Vi upplever en stark efterfrågan från såväl flygbolag som turoperatörer på information om både flygplatsen och vår region. När nu processen runt godkännande från Transportstyrelsen också är i full gång fokuserar vi på öppningen i slutet av året”, säger Brett Weihart, VD Scandinavian Mountains Airport.

 

Scandinavian Mountains Airport (SCR) öppnas för trafik den 22 december, 2019.

2019-03-28

Gunnar Lenman ny vd för Scandinavian Mountains Airport

Han tillträder tjänsten den 1 juli i år. Gunnar har arbetat nästan 30 år inom flygbranschen, företrädesvis inom Braathens koncernen. Han har där haft olika ansvarsroller gällande gränsytorna mellan flygbolag och flygplatser, vilket gör hans erfarenhet och kompetens väldigt passande för uppgiften som VD för Sveriges nya flygplats.

Gunnar kommer närmast från rollen som chef för BRA´s stations och flygplatsverksamhet, d v s ansvar för BRA´s egna samt deras outsourcade stationer gällande drift och olika avtal med flygplatserna.
– Hans erfarenhet från kundsidan (flygbolagen) blir en stor tillgång för flygplatsen, och vi är väldigt glada att få in Gunnar i vår organisation, säger styrelseordförande Christian Ziese. Gunnar efterträder Brett Weihart, som dock kommer att fortsätta med färdigställandet av flygplatsen för myndighetsgodkännande samt flygmarknadsfrågor.

– Brett har gjort ett fantastiskt jobb under hela detta spännande projekt och vi är glada över att få behålla honom, och hans unika kunskap inom projektet, framöver, avslutar Christian Ziese.