Nyheter

2021-08-31

Fler flyglinjer till Sälen/Trysil i vinter - SAS flyger från London Heathrow

SAS adderar ytterligare en flyglinje till Scandinavian Mountains Airport – Sälen/Trysil inför kommande vintersäsong. Den nya linjen till och från London Heathrow startar den 26 dec. Redan tidigare har SAS lanserat flyglinjer från både Köpenhamn och Ålborg i Danmark.

 

– Det är fantastiskt roliga nyheter att återigen kunna välkomna SAS till vår flygplats. Det är också ett kvitto på att vi etablerar oss mer och mer som en internationell skiddestination. Kort restid tillsammans med våra unikt korta transfers ut till skidområdena är väldigt uppskattat hos de internationella skidentusiasterna och vi både hoppas och tror att det blir fullsatta flygplan som besöker oss i vinter. Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Som en extra bonus öppnar de här linjerna också upp det för oss som bor i regionen att snabbt och enkelt kunna ta oss ut i världen. En teater- och shoppinghelg i London, ett anslutningsflyg i Köpenhamn eller en helg i gemytliga Ålborg. Det är några exempel jag tror kan vara efterlängtat nu när fler och fler länder öppnar upp och vi är vaccinerade. Avslutar Gunnar Lenman.

 

– Vi är glada över att kunna erbjuda våra resenärer internationella flygningar till Scandinavian Mountains Airport. Korta restider, attraktiva tidtabeller, med fantastiska möjligheter till skidåkning och andra vinteraktiviteter i de svenska och norska fjällen är något många längtar efter. Vi är övertygade om att SAS nya linjer kommer att göra den skandinaviska vinterupplevelsen mer tillgänglig. SAS kommer att flyga rutten med flygplan från sin toppmoderna, förnyade flotta, vilket ger våra kunder en bekvämare upplevelse och ett mer hållbart sätt att resa. Säger Karl Sandlund, kommersiell direktör SAS.

2021-08-23

BRA utökar flygningarna till och från Sälen/Trysil

Flygbolaget BRA lanserar 4 linjer till och från Scandinavian Mountains Airport i vinter. Stockholm/Bromma, Ängelholm, Malmö samt danska Århus. Intresset för de svenska fjällen ser ut att bli rekordstort även under kommande säsong. Flygningarna görs med ett ungt och modernt propellerflygplan (ATR 72-600) som är världens klimateffektivaste regionalflygplan.

 

BRA återstartade sin trafik under våren efter att bolaget legat i rekonstruktion. Responsen blev över all förväntan och flighterna bokades på snabbt. Sommarens flygningar till Sälen/Trysil har visat samma positiva trend och flygbolaget växlar nu upp inför hösten och vintern.

 

– Det här är glada nyheter för oss! Vi har sedan tidigare ett nära och uppskattat samarbete med BRA. De har en syn på miljöarbete som vi delar. Inför kommande säsong utökas nu detta samarbete ytterligare med inrikeslinjen från Malmö och den internationella linjen från danska Århus, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Vi tror stenhårt på den danska marknaden då vi vet att det bor många skidåkarentusiaster där. Jag vet att Sälen och Trysil står högt upp på önskelistan för dem och nu får de verkligen chansen att resa hit snabbt, smidigt och enkelt för både skidåkning och fjällupplevelser, fortsätter Gunnar Lenman.

 

– Det känns verkligen jätteroligt att vi i vinter ökar antalet avgångar till och från Sälen/Trysil och att vi även adderar två helt nya linjer i form av Malmö och Århus. Med dessa nya linjer möjliggör vi för våra kunder i Skåne och för de danskar som bor i regionen kring Århus att ta sig smidigt till fjällen. Väl på plats är det inte långt till skidanläggningen, säger BRA’s VD Ulrika Matsgård.

 

Kunderna erbjuds att välja MiljöClass som är en biljett där fossilt bränsle är utbytt mot biobränsle. Samtliga resor som görs med BRA är dessutom fullt klimatkompenserade. BRA har som målsättning att vara det första fossilfria flygbolaget i världen senast år 2030, att öka biobränsleanvändningen och att vara det första kommersiella flygbolag som flyger elflygplan i Sverige. Biljetterna finns bokningsbara redan nu på flygbra.se

2021-07-05

Återlansering av flyglinje från Nederländerna

Nederländska BBI-Travel återlanserar flyglinjen till Scandinavian Mountains Airport med start den 19 december 2021. Två dagar per vecka, torsdagar och söndagar, kan holländare nu via Groningen Airport Eelde ta sig till Sälenfjällen och Trysil där man kan njuta av riktig vinter och skidåkning. Flygningarna sker i samarbete med det danska flygbolaget Great Dane Airlines som kommer att använda sig av flygtypen Embraer 195 med plats för 118 passagerare.

 

– Det är otroligt glädjande att kunna presentera den här återlanseringen. Tanken var att komma i gång med den här linjen redan förra vintersäsongen men pandemin satte dessvärre tvärstopp för planerna. Nu ser läget bättre ut och det känns kul och hoppfullt att vi kan komma i gång. Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Nederländerna är en viktig marknad för oss. Vi vet att många holländare älskar snö och vintersport. I kombination med våra korta transfertider till skidanläggningarna och en förstklassig alpin familjeprodukt ger det oss ett bra utgångsläge som vi ska ta tillvara på. Vi vet också att holländare älskar fjällvandring och det vi kan erbjuda under sommaren och hösten. Det gör att det här samarbetet med BBI känns extra spännande i vår satsning på att få i gång trafik året runt, fortsätter Gunnar Lenman.

 

– Något som många kanske inte tänker på är att den här linjen även öppnar upp möjligheter för oss som bor i regionen att snabbt och enkelt kunna ta oss ner till de norra delarna av Nederländerna som är ett populärt och otroligt vackert resmål, avslutar Gunnar Lenman.

 

– Jag är stolt och glad att kunna presentera den här omstarten till Sälen och Trysil. Våra kunder har länge efterfrågat resor till Sälen och Trysil och jag har stora förhoppningar på den här linjen. Säger Henk van der Kooi, vd på BBI-Travel.

2021-06-02

Ny internationell flyglinje mellan danska Århus och Scandinavian Mountains Airport

Flygbolaget BRA lanserar ytterligare en flyglinje till Scandinavian Mountains Airport – Sälen Trysil vintern 21/22. Den här gången är linjen internationell och går mellan Danmarks näst största stad Århus och Scandinavian Mountains Airport. Flygningarna startar den 19 december och kommer att anlända Scandinavian Mountains Airport torsdagar och söndagar. Flygbolaget sätter in
sina toppmoderna och bränslesnåla ATR 72-600 på linjen och samtliga flygresor är klimatkompenserade utan extra kostnad.

2021-05-04

Scandinavian Mountains Airport i samarbete med Fly Green Fund

Fly Green Fund är en icke vinstdrivande organisation genom vilken privatpersoner, företag och offentliga organisationer kan köpa hållbart flygbränsle för att klimatreducera sina flygresor. Målet är att, genom ökad användningen och efterfrågan, få igång storskalig lokal produktion av hållbart flygbränsle i Norden.

 

På så sätt bidrar Fly Green Fund till att Sverige och Norden driver utvecklingen av hållbara flygbränslen framåt, vilket är en viktig del i arbetet för att minska flygets klimatpåverkan globalt.

2021-04-21

SAS återlanserar två internationella flyglinjer från Köpenhamn och Aalborg

SAS återlanserar två flyglinjer från Danmark till Scandinavian Mountains Airport och flyger internationella gäster direkt till flygplatsen vid gränsen mellan Sveriges största skidort Sälen och Norges största skidort Trysil. Den 26 december 2021 öppnar linjen från Köpenhamn som kommer att trafikeras torsdagar och söndagar. Samma dag startar en linje från danska Aalborg med trafik på söndagar.

 

– Det är otroligt glädjande att återigen kunna välkomna en så etablerad aktör som SAS till vår flygplats. Restiden till våra skidområden blir till exempel 8 timmar kortare för en familj från Köpenhamnsområdet som vill besöka oss. Korta flyg- och transfertider i kombination med en förstklassig alpin familjeprodukt ger oss en stor fördel på marknaden inom alpin vintersemester. Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Vi förväntar oss stor efterfrågan hos danskarna på de här destinationerna när skidsäsongen väl startar igen. Danskarna har inte kunnat åka på skidsemester på två år nu pga. pandemin och det finns ett uppdämt behov för just skidåkning i de närliggande fjällen. Sälen och Trysil är väldigt populära resmål för skidälskande danskar och vi gläder oss till att kunna göra dem lättillgängliga igen med dessa direktlinjer. Till följd av pandemin har efterfrågan på flexibla biljetter ökat och vi har därför infört nya bokningsregler och ombokningsmöjligheter. Säger Mette Krath, försäljningschef SAS Danmark.

2021-04-13

BRA lanserar sommarflyg till Scandinavian Mountains Airport

Flygbolaget BRA lanserar två nya sommarlinjer till Scandinavian Mountains Airport Sälen – Trysil. Under perioden 4 juli till 15 augusti flyger man både från Stockholm Bromma och Ängelholm på torsdagar och söndagar.

 

– Verkligen kul att BRA, som börjar flyga i maj igen efter pandemin, väljer att lägga två nya sommarlinjer till oss. Vi har samarbetat med BRA tidigare och jag tror verkligen att vi, via sommarsatsningen, kan utveckla vårt samarbete året runt. Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– BRAs målsättning att flyga helt fossilfritt redan före 2030 och samma år ha sitt första kommersiella elflyg i luften är en viktig pusselbit mot ett hållbart flygande. Att vi kan vara med på den resan tillsammans med BRA känns också oerhört viktigt och inspirerande, fortsätter Gunnar Lenman.

 

– Sälenfjällen gör inför kommande sommar en historiskt stor satsning på att locka fler besökare under barmarksperioden. Aktörerna gör stora investeringar och satsningar i aktiviteter som t.ex. cykling, äventyr, barnaktiviteter, hopptorn för skidor, vandringsleder och skräddarsydda barn- och familjeaktiviteter. BRAs lansering av sommarlinjer från Stockholm och Ängelholm blir ett suveränt alternativ för de som vill ta sig hit snabbt, smidigt och enkelt. Säger Anders Bjernulf, vd på Destination Sälenfjällen.

 

– När pandemin börjar klinga av kommer det finnas stor efterfrågan på semestermöjligheter i Sverige och den sommarsatsning som görs i Sälen och Trysil känns klockren och kul att vara med och stötta. Vi hann bara flyga ett par månader på våra fem vinterlinjer till nya fina flygplatsen i Sälen Trysil förra året så därför känns det extra kul att vi kan komma igång igen redan till sommaren med två av de linjerna, säger Ulrika Matsgård, kommersiell chef på BRA.

2021-03-17

Alsie Express lanserar ny flyglinje från danska Sønderborg

Det danska flygbolaget Alsie Express lanserar en ny flyglinje mellan Sønderborg och Scandinavian Mountains Airport Sälen-Trysil. Flygbolaget ser linjen som en långsiktig del i sitt utbud. Under första året flyger man torsdagar och söndagar mellan vecka 2-8 2022. Upptagningsområdet för Sønderborg Lufthavn är förutom danska resenärer också den nordtyska marknaden. Även Nederländerna ligger inom räckhåll för den nya flyglinjen.

 

– Vi glädjer oss åt att kunna erbjuda en direktlinje från Sønderborg Lufthavn till Sälen-Trysil. En stor fördel vi ser är den korta transfertiden från att våra resenärer landar till att de är på plats i skidbacken. Den kortaste transfern tar bara 10 minuter, säger Dennis Rybasch, vd på Alsie Express.

 

– Alsie Express och Sønderborg Lufthavn har ett stort upptagningsområde i både Danmark och de norra delarna av Tyskland och Nederländerna. Där vet vi att vi har många skidintresserade och vi tror verkligen att det här kan bli en populär flyglinje i många år framåt. Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

Korta fakta:

  • • Torsdagar och söndagar 13 jan – 27 feb 2022
    • Flygtiden är 120 minuter
    • Flygbiljetterna är bokningsbara på alsieexpress.dk redan nu
    • Återbetalningsmöjligheter vid restriktioner kring Covid-19

2021-02-15

Första internationella flighten för säsongen

Idag välkomnades vintersäsongens första internationella flight till Scandinavian Mountains Airport. På flyget satt ett 60-tal passagerare som nu ska njuta av fjällvärlden under några dagar. Samtliga passagerare Coronatestades innan de fick kliva ombord på planet i Luxemburg. Innan flyget går tillbaka testas passagerarna igen på flygplatsen i Sälen.

 

2021-02-14

Äntligen igång igen

Så kunde vi äntligen hälsa vintersäsongens första flyg välkommen till Scandinavian Mountains Airport. Premiär också för flygbolaget TUI att landa hos oss. Denna gång med ett gäng glada sportlovsfirare från Göteborg. TUI flyger till och från Göteborg, Malmö och Stockholm under sportloven den här säsongen. 

 

– Fantastiskt härligt att äntligen vara igång igen. Det känns extra roligt att välkomna passagerarna just nu när vi har så fina förhållanden i skidbackarna och till det strålande väder vi har just nu i Sälenfjällen. Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

2020-12-21

Vi firar 1-årsjubileum!

Idag firar vi 1-årsdagen för Scandinavian Mountains Airport. För ett år sedan invigde vi regionens nya tillväxtmotor med pompa och ståt. Resan har bara börjat. Vi ser fram emot många spännande och utvecklande år tillsammans.

2020-12-03

BBI Travel presenterar sin tidtabell för 2021/2022

Smittoläget i Nederländerna gör att BBI Travel flyttar fram flygningarna till vintersäsongen 2021/2022. Besök BBI Travels hemsida för mer information och senaste nytt.

Groningen – Scandinavian Mountains Aiport
Söndag 19/12 – 13/3 09:15-11:00
Torsdag 23/12-13/3 09:15-11:00

 

Scandinavian Mountains Airport – Groningen
Söndag 19/12-13/3 11:30-13:15
Torsdag 23/12-13/3 11:30-13:15

2020-11-24

TUI skjuter fram flygningarna till februari

På grund av pågående pandemi som på senare tid blivit allt mer allvarligt, med skärpta råd och restriktioner i hela Sverige, har TUI beslutat att skjuta fram starten på flygningarna till Scandinavian Mountains Airport till i början av februari. För aktuell tidtabell och senaste nytt, besök TUI:s hemsida.

2020-10-21

TUI lanserar sju nya flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport Sälen-Trysil

Resebolaget TUI satsar på skidresor och lanserar sju nya flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport. Under hela vintersäsongen kommer man att flyga från Stockholm, Göteborg och Malmö. Flygdagar är torsdagar och söndagar med start i december 2020. Till Växjö, Norrköping, Ängelholm och Köpenhamn kommer man att flyga under större helger och vinterloven. Biljetter finns redan nu bokningsbara på tui.se.

2020-08-31

Ny flyglinje från Nederländerna

Nederländska BBI-Travel lanserar en ny flyglinje till Scandinavian Mountains Airport med start den 17 december i år. Två dagar per vecka, torsdagar och söndagar, kan Holländare nu via Groningen Airport Eelde ta sig till Sälenfjällen och Trysil där man kan njuta av riktig vinter och skidåkning.

 

– Det är otroligt glädjande att kunna presentera den här nya flyglinjen från Nederländerna. Flygbranschen är inne i en tuff period med inställda flyg och krisande bolag. Då känns det extra positivt att vi kan presentera den här nyheten. Det är ett bevis på att det finns hopp om framtiden! Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Nederländerna är en viktig marknad för oss. Vi vet att Holländare älskar snö och vintersport och våra korta transfertider i kombination med en förstklassig alpin familjeprodukt ger oss ett bra utgångsläge som vi ska ta till vara på. Vi vet också att Holländare älskar fjällvandring och det våra fjäll kan erbjuda den gröna delen av året. Det gör att det här samarbetet känns extra spännande i vår satsning att få igång trafik året runt, fortsätter Gunnar Lenman.

 

– Den här linjen öppnar också upp för att vi som bor i närområdet snabbt och enkelt kan ta oss ner till Groningen och de norra delarna av Nederländerna som är ett populärt och otroligt vackert resmål, avslutar Gunnar Lenman.

 

– Jag är stolt och glad att kunna presentera det här nya resmålet. Våra kunder har länge efterfrågat resor till Sälenfjällen och Trysil. Att lansera ett nytt flygmål i dessa Coronatider är anmärkningsvärt. Vi har medvetet valt att flyga från Groningen Airport Eelde med tanke på mindre trängsel för våra resenärer, säger Henk van der Kooi, vd på BBI-Travel.

 

Tidtabell

Torsdag 17 dec 2020 – 11 mars 2021
Groningen – Scandinavian Mountains 09:45 – 11:30
Scandinavian Mountains – Groningen 12:00 – 13:45

Söndag 20 dec 2020 – 14 mars 2021
Groningen – Scandinavian Mountains 09:45 – 11:30
Scandinavian Mountains – Groningen 12:00 – 13:45

2020-03-16

Information angående Coronavirus COVID -19

Scandinavian Mountains Airport följer löpande utvecklingen och rekommendationer från berörda myndigheter. Vid frågor om ändrade flygtider och eventuellt inställda flyg hänvisar vi till flygbolagen SAS och BRA för senaste nytt.

2020-02-20

Biljettsläpp hos SAS - boka nästa säsongs flygbiljetter till Sälen Trysil redan nu

Med start idag släpper SAS biljetterna till Scandinavian Mountains Airport inför nästkommande vinter. SAS följer trenden med tidig bokning. Skidorterna i Sälen Trysil öppnade sina bokningar inför nästa säsong redan i januari. Flygbolaget trafikerar flygplatsen från London Heathrow, Köpenhamn och Ålborg.

2020-02-01

Dagen efter BREXIT - idag landade det första flyget från London Heathrow

VD Gunnar Lenman välkomnar den första passageraren till Sverige och Scandinavian Mountains Airport.

Efter några veckor med omdirigerade flyg till Oslo kunde idag äntligen det första flyget från London sätta ner landningshjulen på Scandinavian Mountains Airport. Detta efter att flygplatsen nu får fungera som gränsövergångsställe för avgångar och ankomster av flighter utanför Schengen.

 

– Äntligen fick vi ta emot och välkomna de första passagerarna från London. Det känns jätteskönt att vi nu är igång och på allvar kan börja jobba för att få fler engelsmän att landa mitt i Skandinaviens största skidområde, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

2020-01-24

Premiär för direktflygen från Göteborg och Växjö

Sedan invigningen den 22 december har 50 flyg med 3000 passagerare hunnit landa på nya Scandinavian Mountains Airport med direktlinjer från Köpenhamn, Ålborg, London, Bromma, Ängelholm och Malmö. På söndag är det äntligen dags för BRAs direktflyg från Göteborg och Växjö.

 

Flygningarna genomförs främst med BRAs moderna och klimateffektiva propellerflygplan från ATR med plats för 72 passagerare. Alla utsläpp från BRA klimatkompenseras alltid utan extra kostnad för passagerarna.


– Flygtiden från Göteborg är 75 minuter och från Växjö 80 minuter. Med vår superkorta busstransfer ut till skidanläggningarna innebär det att en resenärer kan stå ombytt i skidbacken ca. 2 tim efter avresan. Det tror jag att både Växjöborna och Göteborgarna uppskattar. Jag tror också att det är ganska unikt på marknaden, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.


– Efterfrågan på flygbiljetter från Bromma, Ängelholm och Malmö har varit så stor att BRA nu har förlängt flygsäsongen och kör över påsken. Det hoppas vi att de också behöver göra med de nya linjerna från Göteborg och Växjö, fortsätter Gunnar Lenman.

2020-01-17

Regeringsbeslut innebär att flyg från London får landa

Efter några veckor med busstransfer från Oslo Gardermoen kan flygen från London äntligen landa på nya Scandinavian Mountains Airport. Regeringen har nu tagit beslutet som innebär att flygplatsen från 1 februari får fungera som gränsövergångsställe för avgångar och ankomster av flighter utanför Schengen. Det är Malung-Sälens kommun som söker och innehar tillståndet som krävs för att resenärer utanför Schengenområdet ska kunna flyga till Scandinavian Mountains Airport.

 

– Under några veckor har flighter omdirigerats till Oslo med busstransfer vidare till Trysil och Sälen. Transferlösningen har fungerat bra men det är klart att passagerarna inte har tyckt att det varit jättespännande att åka buss 3 timmar extra från Oslo, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Äntligen får nu passagerarna från London uppleva vår nya flygplats och våra unikt korta transfertider ut till skidanläggningarna. Den kortaste transfertiden är bara 10 minuter, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Det är glädjande att tillståndet nu är på plats. Det ska bli spännande att se hur passagerarutvecklingen blir nu när engelsmännen vet att de kan landa direkt i vår fina fjällvärld, säger Hans Unander, kommunstyrelsens Ordförande i Malung-Sälens kommun.

2019-12-27

Information angående SAS flyg till och från London

På grund av försenat tillstånd för gränspolisverksamhet kan SAS flyg från London (LHR) temporärt inte landa eller starta från Scandinavian Mountains Airport (SCR). Flygen omdirigeras till Oslo Gardemoen (OSL). Sträckan mellan Oslo Gardemoen och Sälen-Trysil kommer att ske med busstransfer. Vi förväntar oss att Svenska regeringen tar beslutet i ärendet den 16 januari 2020 och att flighter från London kan landa på Scandinavian Mountains Airport så snart som möjligt efter det. SAS flighter från Köpenhamn och Ålborg berörs inte och trafikeras enligt tidtabell. Vi beklagar detta och det besvär det innebär för dig som passagerare.

2019-12-21

Invigning av Scandinavian Mountains Airport

Idag invigdes Scandinavian Mountains Airport, den första flygplatsen i Sverige på 20 år. En unik regional satsning med endast 10 minuters transfer till närmaste skidområde. Flygplatsen ska förbättra tillgängligheten och stärka Sälens och Trysils position som internationella skiddestinationer. Samtidigt skapar etableringen utveckling, arbetstillfällen, inflyttning och en stark framtidstro i regionen.

 

– Det är en stor dag för oss på Scandinavian Mountains Airport och i hela regionen. Vi har starkt tro på att flygplatsen kommer bli en av regionens viktigaste tillväxtmotorer. Redan i morgon, söndag (den 22 dec) kl. 08:45 står vi redo att ta emot det första flyget med gäster som ska fira jul i fjällen. Ett historiskt ögonblick för oss på flygplatsen och en milstolpe i Sälenfjällens och Trysils utveckling. Den här dagen har vi sett fram emot länge och det är väldigt roligt att vara igång, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

 

– Att flygplatsen blir till och att den nu är invigd och redo är en milstolpe inte bara för Sälen utan för hela regionen. Det är viktigt och bra att vi ser satsningar och tillväxt på landsbygden. Det skapar framtidstro i Dalarna och för företagen som skapar jobbtillfällen i regionen, säger Peter Hultqvist, Försvarsminister.

2019-12-18

Scandinavian Mountains Airport godkänd för trafik

Pressmeddelande från Transportstyrelsen.

Under hösten har Transportstyrelsen granskat och verifierat att flygplatsen och leverantören av flygtrafikledningstjänst uppfyller de krav myndigheten ställer. Flygplatsen har nu tilldelats samtliga tillstånd som krävs för att den ska kunna tas i drift och trafikeras.

 

– Vi har arbetat intensivt med den här frågan under de senaste månaderna och vi har haft en bra dialog och samverkan med involverade aktörer som i sin tur arbetat lika intensivt för att ge oss underlag i sin säkerhetsbevisning, säger Andreas Holmgren, enhetschef på Transportstyrelsen.

 

Scandinavian Mountains Airport är den fjärde i ordningen bland svenska flygplatser som har fjärrstyrd flygtrafikledning. Till skillnad från de tidigare flygplatserna, Örnsköldsvik, Sundsvall och Linköping, har Sälen byggts utan ett traditionellt flygledartorn. Flygtrafiken kommer att ledas från kontrollcentret Remote Tower Center i Sundsvall.

 

– Vi har genomfört en omfattande säkerhetsgranskning där vi kan konstatera att såväl teknisk utrustning, personal och utbildning samt procedurer och metodik uppfyller gällande krav.

 

Förutom driftsgodkännandet för systemet med flygtrafikledningstjänst har flygplatsen fått ett tilldelat luftrum och en leverantör av flygtrafiktjänst, SDATS, har utnämnts. Flygplatsen har även fått ett flygplatscertifikat som omfattar utformningen av flygplatsen och flygplatsens drift- och säkerhetsledningssystem samt ett säkerhetsgodkännande med hänsyn till luftfartsskyddet.

2019-11-25

Den 22 december flyttar världen närmare Dalarna

Öppnandet av Scandinavian Mountains Airport innebär att du snabbt och enkelt kan uppleva nya resmål. Vi har plockat ihop några exempel på platser du når med direktflyg eller ett byte. Parkerar bilen gör du lätt, nära och helt gratis hos oss under resan.

2019-08-21

Öppet hus 7 september

2019-08-12

SAS lanserar tre internationella flyglinjer till Scandinavian Mountains

SAS lanserar nya flyglinjer från både England och Danmark till Scandinavian Mountains Airport. Den 28 december startar SAS upp linje från London som trafikeras lördagar. Den 29 december öppnar linjen från Köpenhamn som trafikeras torsdagar och söndagar. Samma dag startar en linje från danska Aalborg med trafik på söndagar. Med det blir SAS det första flygbolaget att flyga internationella gäster direkt till den nya flygplatsen vid gränsen mellan Sveriges största skidort Sälen och Norges största skidort Trysil.


“Det är otroligt glädjande att kunna presentera de första internationella flyglinjerna till vår nya flygplats. Restiden till våra skidområden blir till exempel 8 timmar kortare för en familj från Köpenhamnsområdet som vill besöka oss. Med linjen från England öppnas en helt ny marknad som ska bli spännande att följa. Korta flyg- och transfertider i kombination med en förstklassig alpin familjeprodukt ger oss en stor fördel på marknaden inom alpin vintersemester. Ur miljösynpunkt känns det extra bra att SAS flyger sträckorna med det modernaste flygplanet på marknaden, A320Neo med låga buller- och utsläppsnivåer.” Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

2019-07-03

Nu kan du boka vinterns flygbiljetter hos BRA

BRA lanserar flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport – Sälen Trysil från Stockholm/Bromma, Göteborg, Malmö, Ängelholm och Växjö. Flygplasten öppnar för trafik den 22 december 2019. Biljetter är nu bokningsbara hos BRA.

2019-05-20

Scandinavian Mountains Airport erhåller flygplatskod

Scandinavian Mountains Airport har fått sin officiella IATA kod godkänd och den treställiga koden är nu synlig hos IATA (International Air Transport Association Airport code).

”Vi är mycket glada att IATA nu har släppt vår flygplatskod vilket gör att flygbolagen kan börja lägga in sina rutter inför den kommande vintersäsongen. Vi upplever en stark efterfrågan från såväl flygbolag som turoperatörer på information om både flygplatsen och vår region. När nu processen runt godkännande från Transportstyrelsen också är i full gång fokuserar vi på öppningen i slutet av året”, säger Brett Weihart, VD Scandinavian Mountains Airport.

 

Scandinavian Mountains Airport (SCR) öppnas för trafik den 22 december, 2019.

2019-03-28

Gunnar Lenman ny vd för Scandinavian Mountains Airport

Han tillträder tjänsten den 1 juli i år. Gunnar har arbetat nästan 30 år inom flygbranschen, företrädesvis inom Braathens koncernen. Han har där haft olika ansvarsroller gällande gränsytorna mellan flygbolag och flygplatser, vilket gör hans erfarenhet och kompetens väldigt passande för uppgiften som VD för Sveriges nya flygplats.

Gunnar kommer närmast från rollen som chef för BRA´s stations och flygplatsverksamhet, d v s ansvar för BRA´s egna samt deras outsourcade stationer gällande drift och olika avtal med flygplatserna.
– Hans erfarenhet från kundsidan (flygbolagen) blir en stor tillgång för flygplatsen, och vi är väldigt glada att få in Gunnar i vår organisation, säger styrelseordförande Christian Ziese. Gunnar efterträder Brett Weihart, som dock kommer att fortsätta med färdigställandet av flygplatsen för myndighetsgodkännande samt flygmarknadsfrågor.

– Brett har gjort ett fantastiskt jobb under hela detta spännande projekt och vi är glada över att få behålla honom, och hans unika kunskap inom projektet, framöver, avslutar Christian Ziese.